Selamat Datang....

Assalamualaikum & Salam Satu Malaysia...
Selamat Datang & Terima Kasih diucapkan kepada pembaca yang sudi singgah ke ~Taman Persinggahan Kayangan~ yang serba kekurangan ini..
Segala komen yang membina untuk kebaikan adalah amat dialukan dan tutur kata yang sopan amatlah dihargai.

Di blog ini juga ada juga terselit kisah mengenai perjalanan kehidupan masa lampau dan permulaan perjalanan hidup Minah Bunga sebagai ibu tunggal sehingga sekarang setelah selamat di ijab kabulkan menjadi suri hati suami tercinta.
Segala kisah yang telah
di paparkan bukanlah bertujuan untuk mengaibkan mana-mana pihak atau membuka pekung didada tetapi hasil karya itu hanyalah sekadar untuk hiburan dan pengajaran melalui pengalaman Minah Bunga untuk dikongsi bersama pembaca.
Diharap pembaca terhibur dengan penulisan yang lahir setelah sekian lama terbuku dihati..

Bagi yang meluat dan bosan untuk membaca,digalakkan untuk tidak meneruskan bacaan yer...:)
Sekian Terima Kasih..

Wednesday, 8 August 2012

Penyejuk Tekak....

Salam Ramadhan....
Korang sihat??? Bersawang2 dah blog nih... Asyik sibuk jer kan...
Alhamdulillah,kerjaku dah surut sikit + dah selamat dimarahi habis2an oleh bos pasal hari tu......
Terima kasih bebanyak pada kawan2 yang sudi jengah blog ni time Minah takde...
Tuhan jer dpt balas budi kalian..:)
Di kesempatan ini,aku nak menyempat upload gambar yang jadi penyejuk tekak atau pencuci mulut time cuaca panas ketika berbuka puasa...

Ni lah projek time aku kat rumah....
1. Agar2 Coklat Strawberry....
 Lapisan Strawbery...

Lapisan Coklat...

Dah Siap Dilapiskan...

Tadaa.....Lapisan Yang Menjadi...

Lapis yang tak jadi..hekhekhek..

Bersama dengan.....

2. Puding Kacang Hijau + Sagu...

Close up ckit....

Korang jangan tanya resepi nyer secara terperinci yer coz aku main agak2 & ikut suka jer.... 

Untuk Agar2 Lapis Coklat Strawbery aku guna:-
1. Agar2 tali sepeket di bahagi 2....
2. Susu Manis + Gula Sikit + Pes Stawbery + Agar2 Tali 1/2 peket + Air
3. Milo + Susu Manis + Gula Sikit + Agar2 Tali 1/2 peket + Air...

Cara nak buat:-
1. Aku masak tang strawbery tu dulu...Dah masak,siap rasa apa semua & agar2 dah hancur,aku sejukkan dulu....
2. Sementara lapisan strawbery tu menyejuk,masak ler tang coklat tu tadi... Dah sesedap rasa korang, perlahan2 lapiskan kat atas lapisan strawbery tu yer... Kalau korang buat dengan gelojoh, tak menjadi ler lapisan korang tu...(contoh dah ada kat atas sana...)

Alkisah Puding Kacang Hijau plak...

Aku sebenarnyer nak buat bubur kacang hijau bersagu..Tapi, terlampau sangat manis ler bubur aku tu...
Masa ku tambah gula,aku masih berpuasa lagi..So aku agak2 ler ikut nafsu serakah ku time tu...
Dah aku rasa tahap kemanisan gula tu boleh menyebabkan kencing manis dan boleh terpotong kaki, jadi ku tambah ler air lagi...
Masih manis,ku tambah air lagi dan lagi (korang bayangkan kemanisan nyer..) 
Sampai ler bubur ku mencair..
Alahai...Kecewa nyer..
Nak ku hidangkan,kompom hubby merejek...Nak dibuang, sayang ler plak...
Last2 aku amik agar2 tali ku potong 1/2 peket & masukkan dalam bubur tadi...
Ku kacau2 bubur tu sampai agar2 tu hancur....
Last2,dah hancur,ku letak dalam bekas & sejukkan...
Maka Terjadilah Puding Kacang Hijau....

Pas dah sejuk suhu bilik,letak jer dalam peti ais... Siap dah ..




4 comments:

  1. Woww! sedapnyaaa agar-2 and puding tuu...slrrppp~ ^^

    ReplyDelete
  2. agar2 tu feveret..coklat n strawberry pulak tuu..huhu

    ReplyDelete