Selamat Datang....

Assalamualaikum & Salam Satu Malaysia...
Selamat Datang & Terima Kasih diucapkan kepada pembaca yang sudi singgah ke ~Taman Persinggahan Kayangan~ yang serba kekurangan ini..
Segala komen yang membina untuk kebaikan adalah amat dialukan dan tutur kata yang sopan amatlah dihargai.

Di blog ini juga ada juga terselit kisah mengenai perjalanan kehidupan masa lampau dan permulaan perjalanan hidup Minah Bunga sebagai ibu tunggal sehingga sekarang setelah selamat di ijab kabulkan menjadi suri hati suami tercinta.
Segala kisah yang telah
di paparkan bukanlah bertujuan untuk mengaibkan mana-mana pihak atau membuka pekung didada tetapi hasil karya itu hanyalah sekadar untuk hiburan dan pengajaran melalui pengalaman Minah Bunga untuk dikongsi bersama pembaca.
Diharap pembaca terhibur dengan penulisan yang lahir setelah sekian lama terbuku dihati..

Bagi yang meluat dan bosan untuk membaca,digalakkan untuk tidak meneruskan bacaan yer...:)
Sekian Terima Kasih..

Friday, 28 February 2014

Kenapa harus diperbandingkan???

Assalamualaikum & Salam sejahtera...

Saja hari ni aku nak luahkan rasa terkilan dihati dengan beberapa pihak yg tertentu...
Sedihkan? memang harus aku bersedih...
Nape???
Kerna mummy yang mengandung twins diperbandingkan dengan mummy yg mengandung single baby...
Semuanya diperbandingkan termasuk dari soal kecergasan, kesihatan serta emosi...
Termasuk komplikasi2 yang bakal dihadapi...
Nauzubillahminzaliq...

Hanya yang pernah mengalami, yang pernah merasa mengandungkan twins saja mungkin paham walaupun lain orang lain ragam....

Tapi, aku tak salahkan mereka kerna kecetekan ilmu mereka membuat perbandingan yanag tidak relevan itu walaupun mereka belajar hingga ke puncak menara gading sekalipun......
Mereka terlalu naif untuk melihat perbezaan yg jauh ketara atau tak pernah merasa bagaimana rasa semasa mengandung..

Hanya Allah saja yang Maha Mengetahui...
Apatah lagi setiap ibu mengandung lain2 ragamnya...
Alhamdulillah...

Seperti contoh, aku jugak pernah mengandungkan single baby pada 8 tahun yang lepas, namun aku tiada alahan yang teruk....
Sempoi jer...

Tapi aku taknak lah nak riak nak bandingkan dengan kwn2 aku yg lain yg mengalami alahan yg teruk.
Akupun tumpang simpati pada mereka...

Jauh sekali nak memperlekehkan & memperkecilkan nasib mereka sedemikian....
Sepertimana yang sesetengah tu buat kat aku..:(
 
Mengandung kembar bagiku adalah anugerah yang terindah yang tidak semua wanita yang dapat merasainya...
Oleh yang demikian,ujian yang mereka tempuhi juga berganda lebih2 lagi dari soal kesihatan, perbelanjaan dan sebagainya.

Namun kita hanyalah manusia yang lemah & hanya mampu berdoa tanpa putus asa meminta yang terbaik & tabah menghadapi manusia yang sentiasa berhasad dengki & iri hati dengan kelebihan orang lain yang sengaja mematahkan semangat kegembiraan ini dari yang Esa.

Berkat doa dan kesabaran, insyaAllah aku yakin yang semuanya akan berjalan dengan lancar dengan izin dari Nya.
Namun, hingga ke saat ini alhamdulillah, alahan masa mengandungkan win2 ni juga tidak seteruk mana dan selera juga semakin menjadi2...
So far, check up pun baby membesar dengan normal jer walaupun masalah diabetic ini menghantui diri....

Alhamdulillah.....

Tak sabar nak tunggu wat scan details untuk win2 nih...hohohoho....


Doakan yang terbaik yer korang...




2 comments:

  1. amin.. semoga semuanya di permudahkan buat MB.. mama sentiasa doakan.. sememangnye pregnant twin tak sama sgn single baby.. bila namanya twin.. semuanya berganda termasuk lah alahan.. ragam.. etc.. biarkanlah mereka yg tak faham tu.. yg penting MB jaga diri bebaik ye

    ReplyDelete