Selamat Datang....

Assalamualaikum & Salam Satu Malaysia...
Selamat Datang & Terima Kasih diucapkan kepada pembaca yang sudi singgah ke ~Taman Persinggahan Kayangan~ yang serba kekurangan ini..
Segala komen yang membina untuk kebaikan adalah amat dialukan dan tutur kata yang sopan amatlah dihargai.

Di blog ini juga ada juga terselit kisah mengenai perjalanan kehidupan masa lampau dan permulaan perjalanan hidup Minah Bunga sebagai ibu tunggal sehingga sekarang setelah selamat di ijab kabulkan menjadi suri hati suami tercinta.
Segala kisah yang telah
di paparkan bukanlah bertujuan untuk mengaibkan mana-mana pihak atau membuka pekung didada tetapi hasil karya itu hanyalah sekadar untuk hiburan dan pengajaran melalui pengalaman Minah Bunga untuk dikongsi bersama pembaca.
Diharap pembaca terhibur dengan penulisan yang lahir setelah sekian lama terbuku dihati..

Bagi yang meluat dan bosan untuk membaca,digalakkan untuk tidak meneruskan bacaan yer...:)
Sekian Terima Kasih..

Tuesday, 1 May 2012

Selamat Hari Pekerja & Berita Baik Untuk Pekerja Swasta...

Gaji Minima Untuk Pekerja Swasta RM800-RM900.... 

Salam 1 Malaysia dan Selamat Hari Pekerja kawan-kawan serta selamat bercuti ya....
Sempena Hari Pekerja 2012 ini, pekerja swasta yang selama ini yang makan gaji kurang dari RM800 telah menerima berita baik & tak payah nak bingung lagi pasal kewangan tak mencukupi,insyaallah kerna, Pak Najib kesayangan kita dah umumkan penyelarasan gaji maksimum untuk pekerja swasta untuk Semenajung Malaysia adalah RM900 manakala untuk Sabah,Sarawak & Labuan pula sebanyak RM800..
Alhamdulillah...
Minah tumpang gembiralah dengan kawan-kawan kita yang selama ini yang bergaji kurang dari RM800.Murah rezeki korang kan..
.Majikan yang mempunyai syarikat besar diberi masa selama 6 bulan untuk proses penyelarasan manakala syarikat kecil pula diberi tempoh sehingga 12 bulan untuk penyelarasan gaji pekerja mereka..
Korang tengoklah tahap mana majikan korang..Kalau dah abis tempoh tu tak jugak naik2 gaji korang,korang buatlah aduan kat Jabatan Buruh kat tempat korang masing-masing..Mana tau diorang boleh tolong..Rugi tau tak tuntut hak..Takkan nak biarkan diri ditindas oleh majikan..Kerah tenaga orang dengan gaji yang tak setimpal..Kejam tu,kan....
 Dah naik gaji,jangan plak nak membazir yer...Kalau dapat, buatlaa simpanan sikit-sikit untuk masa kecemasan,ya lah kan..Malang Tak Berbau..(Nasihat untuk aku jugak nih) 
Meh kita terjah berita penuh tentang berita baik ini...

Kadar gaji minimum RM900

Najib Tun Razak memegang buku Laporan Gaji Minimum sambil diperhatikan oleh S. Subramaniam (kiri), Pengerusi MPGN, Tan Sri Datuk Amar Steve Shim Lip Kiong (kanan), Wakil Majikan dan Presiden MTUC, Mohd. Khalid Atan pada majlis Pengumuman Gaji Minimum Sektor Swasta di Pusat Konvensyen Antarabangsa PICC, Putrajaya, semalam. 
 
PUTRAJAYA 30 April - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan kadar gaji minimum kebangsaan bagi sektor swasta sebanyak RM900 sebulan atau RM4.33 sejam untuk Semenanjung manakala Sabah, Sarawak dan Labuan pula pada paras RM800 atau RM3.85 sejam.
Perdana Menteri berkata, gaji minimum itu akan meliputi semua pekerja termasuk pekerja asing dalam semua sektor ekonomi, kecuali perkhidmatan domestik seperti pembantu rumah dan tukang kebun.
Sambil menyifatkan persetujuan kerajaan itu sebagai hadiah istimewa kepada golongan pekerja di negara ini sempena sambutan Hari Pekerja esok, kata Najib, pengumuman itu akan berkuat kuasa enam bulan dari tarikh perintah gaji minimum diwartakan.

Beliau berkata, satu mekanisme juga akan disediakan supaya pelaksanaan gaji minimum tidak membebankan majikan dan merugikan para pekerja dengan membenarkan penyerapan sebahagian elaun atau bayaran tunai tetap dalam perkiraan gaji minimum.

''Dalam usaha menangani isu gaji rendah dan kos sara hidup yang meningkat bagi pekerja sektor swasta, kerajaan pada prinsipnya bersetuju agar gaji minimum peringkat kebangsaan dilaksanakan.
''Langkah ini amat bertepatan sekali, memandangkan kerajaan juga telah meningkatkan gaji sektor awam antara 7 hingga 13 peratus seperti yang telah saya umumkan baru-baru ini,'' katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Pengumuman Gaji Minimum Sektor Swasta sempena sambutan Hari Pekerja 2012 di sini malam ini.

Turut hadir Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan.
Menurut Perdana Menteri, kerajaan menyedari dan amat prihatin terhadap tuntutan para pekerja supaya gaji minimum ditetapkan pada paras antara RM1,200 hingga RM1,500.
Namun katanya, untuk permulaan sebagaimana syor Majlis Perundingan Gaji Negara dan kajian Bank Dunia, gaji minimum tidak boleh ditetapkan terlalu tinggi.

Sekiranya gaji minimum ditetapkan melebihi tahap RM900 (gaji pokok), jelas beliau kesannya dijangka menjejaskan ekonomi, pasaran buruh dan kemasukan pelaburan asing.
''Sekiranya perkara ini berlaku, industri tidak boleh beroperasi sewajarnya dan dikhuatiri ramai pekerja akan kehilangan pekerjaan.
''Kerajaan tidak boleh membiarkan perkara ini berlaku, kerana ini akan menjejaskan kebajikan pekerja dan kepentingan nasional,'' katanya.

Dalam ucapannya itu Perdana Menteri turut menarik perhatian mengenai penetapan kadar gaji minimum yang berbeza antara Semenanjung dan Sabah, Sarawak serta Labuan.
Katanya, beliau sedar perbezaan tersebut akan mendedahkan kerajaan kepada tohmahan menganaktirikan pekerja di negeri dan wilayah tersebut, sedangkan ia terpaksa dilakukan kerana perbezaan struktur upah dan kos sara hidup yang ketara. 

''Namun begitu, untuk tempoh dua atau tiga tahun akan datang, kerajaan berharap dapat mewujudkan satu kadar gaji minimum untuk seluruh negara.
''Kadar gaji minimum yang ditetapkan itu tidak akan kekal statik dan ia akan dikaji semula dari semasa ke semasa sejajar dengan kemampuan, produktiviti dan daya saing negara," katanya.
Najib menjelaskan, untuk memberi ruang dan peluang kepada majikan kecil atau micro enterprises membuat persediaan sepenuhnya agar peniagaan mereka tidak terjejas, tempoh kuat kuasa bagi kategori ini ialah 12 bulan daripada tarikh perintah gaji minimum diwartakan.

Bagaimanapun beliau menambah, ia tidak meliputi firma profesional seperti klinik pergigian dan perubatan, firma guaman, firma arkitek dan firma juru perunding.
Kata Perdana Menteri, walaupun mereka mempunyai bilangan pekerja lima orang atau kurang, mereka perlu mematuhi gaji minimum ini dalam masa enam bulan.

''Pemberian tempoh masa yang mencukupi itu supaya majikan dapat membuat persediaan secukupnya bagi menstrukturkan semula gaji pekerja dan operasi perniagaan masing-masing,'' ujarnya.
Katanya, kerajaan juga menyediakan mekanisme pelaksanaan yang fleksibel supaya majikan yang benar-benar tidak dapat melaksanakan gaji minimum boleh memohon pelanjutan tempoh peralihan.-Utusan Online

4 comments:

 1. hi...membalas kunjungan..;-)

  http://skuterlady.blogspot.com/...

  ReplyDelete
 2. tapi x adil...phl mesti membezakan semenanjung dgn sbh n sarawak???huhhhh

  ReplyDelete
 3. Yer kan kumbang...Maybe ada reason kot..Minah pun heran..Nape yek? Nak kata living cost kat semenanjung tinggi,lebih kurang jugak kan..Maybe kat semenanjung banyak tol kot..Entah laa...huhuhu...

  ReplyDelete